maanantai 11. toukokuuta 2009

Terveisiä tohtorilleOlen ollut saman yksityislääkäriasemakatjun asiakas kauemmin kuin haluan muistaa. Olen asioinut siellä sekä itsemaksavana että työterveysasiakkaana, ja nyttemmin myös yrittäjän työterveyshuoltoni on sovittu hoidettavaksi siellä.

Tämä tietysti kertoo siitä, että olen ollut palveluun tyytyväinen. Minua on kuultu ja kremppani ovat tulleet hoidetuksi.

Mutta nyt paratiisiin on luikertelemassa käärme. Kaksi viimekertaista asiointia herätti kysymyksen. määrätäänkö laboratoriokokeita herkemmin, jopa tarpeettomasti, jos laskun maksaa yritys työterveyssopimuksensa kautta?

Edellisellä käynnillä olin paikalla itsemaksavana asiakkaana (kaikkea en minäkään kehtaa laittaa firman kirjanpitoon...) ja lääkäri totesi, ettei ultraäänitutkimus ole ihan välttämätön, "kun siitä tulee sinulle vain lisäkuluja".

Viimeisimmällä kerralla vakilääkäri vilkaisi koneelta: "Sinullahan on tämä laaja työterveyssopimus, minä laitan tästä nyt näitä labroja nämä ja nämä ja vielä olisi hyvä katsoa tuokin".

Tietenkin minun olisi siinä vaiheessa pitänyt kysyä, onko ne kaikki tarpeellisia ja välttämättömiä vai vain nice-to-know -osastoa, mutta enpä sitten kysynyt. Vaikea on spesialistin päätöksiä siinä kohden mennä kyseenalaistamaan.

Seuraavalla kerralla aion kuitenkin avata suuni, sillä minun tapauksessani, yksinyrittäjänä, joudun kuitenkin ihan itse tienaamaan kaikki ne roposet, joita lääkärifirmalle maksan työterveyspalveluista. Ja isompienkin firmojen kohdalla pitää tietysti olla sellainen roti, ettei turhaan tutkita, ihan sen takia että laaja sopimus sen mahdollistaa. Tosin vakilääkäri tiesi myös kertoa, että monet yritykset ovat tarkistaneet työterveyssopimuksiaan tiukemmiksi näinä ankeina aikoina.

4 kommenttia:

 1. Olen huomannut aivan saman. Yksityisyrittäjänä en ole tehnyt sopimusta, vaan makselen maksut yksityispussistani. Varasin juuri mammoajan, ja kyllä kysyttiin, haluanko ultran. Halusin.

  VastaaPoista
 2. Eikä se pelkästään yrityksen lompsaa rasita, sillä Kelahan maksaa työnantajille korvausta myös työterveyshuollon järjestämisestä. Ihan samoin kuin muutenkin yksityislääkärijärjestelmän kuluja. Turhat tutkimukset eivät ole kenenkään etu ja päinvastoin ajateltuna, täytyisihän jokaisen saada tarpeelliset tutkimukset riippumatta siitä, kuka maksaa.

  VastaaPoista
 3. Niinpä, turhat kokeet rasittaa sekä omaa että yhteistä kukkaroa, josta ei sitten riitäkään kaikille tarvitsijoille. Itse ainakin havahduin kohtuullistamaan tässäkin asiassa, eli kysäisen jatkossa tohtorilta mikä kaikki on tarpeen ja mikä on vain siksi, että ehkä saattaisi kiinnostaa ja kasvattamassa laskua.

  Lääkekorvauksiinhan on jo onneksi reippaalla otteella tartuttukin.

  VastaaPoista
 4. Samaan tapaan vaikuttavat myös yksityiset vakuutukset ainakin ulkomailla. Kun vakuutusyhtiö maksaa, tutkitaan kaikki mahdollinen ja lääkärikäyntejä tulee monta. Vaikka kyse olisi ihan tavallisesta antibioottikuurilla hoidettavasta vaivasta.

  VastaaPoista