sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Missä vaiheessa kivoista asioista tulee velvollisuuksia?


Englanniksi kuvaisin oloani sanalla "overwhelmed", jonka yksi käännös on ylikuormittunut. Siitä oli viitteitä jo edellisessä blogipostauksessani ja samaa asiaa olen pohtinut viime aikoina monelta kannalta. Olen tajunnut, että yksinkertainen elämäni on salakavalasti täyttynyt uudelleen monilla - sinänsä mukavillakin - asioilla niin paljon, että kokonaisuutena elämä ei enää olekaan aivan niin yksinkertaista kuin toivoisin.


Samasta asiasta kirjoitti Sara Onsimplicity.netin blogissaan ja ehdotti ratkaisuksi reset-nappia. Tiedättehän, samalla tavalla kuin tilttaavat laitteet koetetaan elvyttää, laitetaan virrat pois ja irroitetaan piuhat.


Jo puolitoista vuorokautta tuollaista resetointia tekee ihmeitä, voin kertoa. Juuri sitä elvyttävää poiskytkeytymistä, josta Timo Kopomaa kirjoitti Leppoistamisen tekniikoissa. Mutta tämä oli vasta alkua. Seuraavaksi vuorossa on prioriteettien uudelleenkirkastamista, asioiden ja tavaroiden poisrajaamista sekä huolenpitoa omasta kehosta ja mielestä, jotka kaikki ovat jääneet muiden asioiden jalkoihin.


Yritän opetella taas, ettei kaikkeen tarvita minun mielipidettäni, ja kaiken ei tarvitse olla minun valitsemassani järjestyksessä. Yritän opetella ottamaan rennommin satunnaiset sekasotkut ja katsomaan päivä kerrallaan sen sijaan että huolehtisin asioista kuukausien tai vuosien päähän.
To do-listojen sijaan yritän muistaa kaikki ne hyvät asiat, siunaukset, joita elämässäni on ja kiittää niistä.

4 kommenttia:

 1. Monet tietotekniikka-asiantuntijat suosittelevat, että tietokoneen käyttöjärjestelmä asennettaisiin kokonaan uudestaan aika ajoin, jopa kerran vuodessa. Samalla kertaa tulevat myös poistetuksi kaikki ne erilaiset ohjelmat, joita on tullut asentaneeksi ja pian jo unohtaneeksi.

  Tämä siksi, että vakaastikin toimiessaan käyttöjärjestelmään voi kertyä kaikenlaisia kankeuksia, hankauksia ja pikkuvikoja, jotka tekevät käyttämisestä jähmeää ja alkavat lopulta syödä hermoja.

  Uudelleenasentamista kaipaa välillä omaan elämäänsäkin. Kaipaa mahdollisuutta arvioida kaikkia sitoumuksia, velvoitteita, tapoja, asenteita ja toimintamalleja ja kysyä itseltään, tarvitaanko niitä todella, tekevätkö ne todella onnelliseksi. Monet asiat haluaa tietenkin pitää edelleen elämässään, mutta jos niitä ei tule koskaan todella arvioineeksi, turhasta on vaikea päästä irti.

  Ja mikään ei tietenkään estä tekemästä näin.

  VastaaPoista
 2. Kalle,

  hyvä vertaus tuo käyttöjärjestelmän uudelleenasentaminen, pitäisikin ehkä ottaa tavaksi tehdä henkinen sellainen kerran vuodessa.

  Kesän loppu näyttää olevan minulle siihen soveltuva aika; arvioida tehtyä, pohdiskella tekemätöntä, miettiä uusia mahdollisuuksia, haluja ja toiveita, siivota laatikoita ja kerätä varastoja talven varalle.

  Kiitos ajatuksesta, Kalle!

  VastaaPoista
 3. Voi että tuo on tuttua, mistä kirjoitit. Minulle tuppaa käymään juuri noin. Jopa lomallakin.

  VastaaPoista
 4. This flower is very nice & beautiful.....
  thanks for sharing..!!!!


  see more flowers

  VastaaPoista