maanantai 8. helmikuuta 2010

Blogit keski-ikäistyvät?

Mediaseurantayritys Cision listasi suosituimmat terveysblogit. Ykkösenä oli Veteraaniurheilija, toiseksi nousi Tarzaniksi 90 päivässä ja kolmanneksi kiilasi Quinoaa! Kärkiviisikkoon nousivat myös ravitsemusblogi Ilon pisara ja kirurgi Antti Heikkilän blogi.

Tämän viisikosta vanhin Antti Heikkilä on syntynyt 1940-luvulla, veteraaniurheilija Christer Sundqvist 1950-luvun loppupuoliskolla, mutta kolme muuta näyttävät selvästi nuoremmilta, eikä heistä ainakaan kuvien perusteella saa kovin keski-ikäistä vaikutelmaa, vaan he ovat ikäluokkaa 25-35 vuotta.

Tämä ikäasetelma kuitenkin puoltaa lievästi Hesarin äskettäin siteeraamaa tutkimustulosta, jonka mukaan blogeista on tulossa keski-ikäisten harrastus (HS 6.2.). Yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin mukaan nuorten, alle 30-vuotiaiden bloggausinnostus on ollut laskusuunnassa, kun sen sijaan yli kolmekymppiset ovat omineet asian itselleen.

(Merkillinen ikäjaotus muuten, kun jo 30 täyttänyt on keski-ikäinen. Kaikkitietävän lähteen mukaan kun keski-ikä alkaa vasta neljänkymmenen kohdalla.)

Hesarin juttuun kommentoinut yhdeksäsluokkalainen totesi, että blogit eivät enää ole nuorille se uusi, hieno ja jännittävä juttu, vaan nuoret viettävät aikaansa Facebookissa.

Täti täältä kotisohvalta (45+)  taas on todennut, että Facebookin uutuudenviehätyksen haihduttua alkaa yhä enemmän arvostaa hyvää blogijournalismia, jossa on asiaa tai ajatuksen juurta. Facebook on kelpo kanava pysyä selvillä siitä, mitä tutuille kuuluu, mutta kun Farmville tai loputtomat testit eivät oikein innosta, tarvitsee muutakin. Sitä löytyy kiinnostavista blogeista. Kavereidenkin naamakirjapäivitykset tuntuvat harventuneen, ehkäpä heidän aikansa kuluu tweettaillessa. Itsestäni tuntuu, että tweettailu on liian pirstaleista tietoa enkä sen takia ole siihen vielä lähtenyt. Mutta onneksi hyviä blogeja riittää luettavaksi.

2 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasta reagoinnistasi itseäni jossain määrin yllättäneeseen Cisionin uutiseen. Tiesin toki terveysblogini suosion, mutta ykköstilaa en osannut ihan odottaa. En ollut etukäteen edes tietoinen moisesta vertailusta.

  Blogimaailmaan minut johdatti aikoinaan maalainen -nimistä blogia pitkään ylläpitänyt minuakin iäkkäämpi herrasmies. Elettiin silloin vuotta 2005.

  Saatat olla oikeassa, että blogeissa on näitä iäkkäitä "huru-ukkoja" enemmän kuin nuorta sukupolvea. Twitteriä kokeilin itsekin jonkin aikaa, mutta en jäänyt koukkuun. Facebook on myös kokeiluasteella. Wikejä olen tehnyt opetuksen yhteydessä. Jaikut ja Ningit ovat jääneet pelkästään kokeiluasteelle. IRC-galleriasta minua ei löydä. Blogit toimivat minun työssäni parhaiten.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Itselläni on tunne, että blogit ovat tulleet (ainakin joksikin aikaa) jäädäkseen. Kun tuota uutuudenviehätystä on karissut, niin ne jotka jäävät jäljelle, tuottavat aidosti iloa tai tietoa lukijoilleen ja ovat siksi niin suosittuja. Kestää jonkin aikaa ennenkuin blogi löytää linjansa ja lukijansa. Ja aihekin määrää lukijoiden kiinnostusta. Itse en voi edes haaveilla sellaisista lukijamääristä kuin esim. sinulla on, mutta olen iloinen että kuitenkin niin moni tänne löytää.

  Cisionin mittaus varmaan enteilee sitä, että blogimaailmastakin halutaan mitattavaa, jotta esimerkiksi mainostajat tai muu media voi sitä kautta arvottaa niitä jonkinlaiseen järjestykseen.

  Olen ollut havaitsevinani, että hieman vanhemmat bloggaajat postailevat eri tyyppisiä juttuja kuin nuoremmat, jotka elävät enemmän hetkessä ja raportoivat päivän kulusta tarkemmin. Tämä tietysti johtaisi ajattelemaan, että bloggaamisen motiivit olisivat erilaiset eri-ikäisillä.

  VastaaPoista