maanantai 6. huhtikuuta 2009

Yrittäjänainen rahan perässä

Kauppalehden blogeista löytyy Maija Ilmoniemen selkeä kannanotto Kyllä yrittäjänainen rahaa haluaa, joka kannattaa ehdottamasti lukea. Siteeraan hieman:

Tutkimusten mukaan naisten tärkeimmät syyt yrittäjäksi lähtemiseen ovat työtyytyväisyys, perheen huomioiminen ja yrittämisen vapaus. Nainen tavoittelee yrittäjyyden kautta uutta elämäntapaa – eihän hän, herrantähden, aio rahan perässä juosta.

Vapaus ja tyytyväisyys ovat toki tärkeitä, mutta ihan oikeassa maailmassa yrittäjällä voi olla vapautta vain, jos hänen yrityksensä menestyy, eli tuottaa rahaa. Ja jos sen haluaminen ja pyytäminen on suurin synti, rahaa on äärimmäisen vaikea saada! Naiset sortuvat usein puuhasteluun. On helpompi istua lajittelemassa kirjanpitäjälle kuitteja tai väsäämässä exceleitä, koska silloin ei tarvitse kohdata karua arkea ja kassavirtaa.


Tähän saakka on helppo olla Maijan kanssa samaa mieltä, ja vielä siinäkin, että myynti on yrittäjän tärkein tehtävä, niin naisen kuin miehenkin.

Yhtä asiaa jäin kuitenkin pohtimaan: miksi niin usein käsitteet tulos ja kannattavuus liimataan yhteen erottamattomaksi parivaljakoksi? Sen verran voi jo yleisen elämänkokemuksen avulla todeta, että yritystoimintaa ei kannata aloittaa, ellei se kannata ja ole tuottavaa.

Mutta tarvitseeko kaikkien yritysten kasvaa? Kasvulla tarkoitan tässä jotain sellaista, jota liitetään termiin kasvuyritys, siis kaksi- tai kolmenumeroisia liikevaihdon kasvuprosentteja. Voisiko yrittäjä olla ihan onnellinen siitä, että hänen yrityksensä toimii kannattavasti ja tuottaa tavoitellun toimeentulon yrittäjälle? Miksi kasvun pitäisi olla itseisarvoista?

5 kommenttia:

 1. "Koska yritykset, jotka eivät kasva, kuihtuvat pikku hiljaa pois - siksi pitää kasvaa", valaisi minulle eräs asioita hyvin tunteva taho (mies). Totean edelleen, kuten ennenkin, että minun yritykseni tarkoitus on vain ja ainoastaan elättää minut ja perheeni. Piste. Yrityksen ei tarvitse jäädä olemaan enää minun jälkeeni.

  VastaaPoista
 2. Ei kasvamattomuus välttämättä tarkoita kehittymättömyyttä, vaan sitä, että yritystoiminnan tavoitteeksi on määritelty jotain muuta kuin "mulle enemmän rahaa ja mahdollisimman pian". Samoilla linjoilla omienkin tavoitteiden kanssa, Akka.

  VastaaPoista
 3. Jos yritys ei kasva, kulut kyllä kasvavat ja kate pienee..

  VastaaPoista
 4. Totta puhut, Anonyymi, eli pientä värinää pitää liikevaihtokäyrässä toki olla, ettei liikuta taaksepäin.

  VastaaPoista
 5. Huomasin, että blogiani on siteerattu täällä. Hienoa! Kysymys siitä, tarvitseeko kaikkien yritysten kasvaa on tosi hyvä. Kantani on että ei missään tapauksessa kaikkien yritysten toiminnan ole tarkoituskaan olla kasvuhakuista ja hyvä niin. Jokainen tekee oman valintansa siitä mikä yrityksen tavoite on. Mutta vähintään yrityksen tulee antaa elanto omistajalleen ja siksi liiketoiminnan on oltava kannattavaa. Yksikään yritys ei pitkälle pärjää, jos rahaa ei tule. Kannattavuus ei kuitenkaan ole synonyymi kasvulle. Mielestäni tarvitsemme erilaisia, eri kokokoisia yrityksiä.

  Minun valintani on ollut kasvu myös yrityksen koossa.

  Terveisin
  Maija Ilmoniemi

  VastaaPoista