tiistai 27. tammikuuta 2009

Lisää tuohta?


Meillekin on rantautumassa keskustelu, jota amerikkalaisissa blogeissa ja keskustelupalstoilla on nähty jo vuosien ajan. Kuluneen viikon aikana olen bongannut kaksi juttua siitä, kuinka meilläkin pitäisi alkaa leikellä luottokortteja kahtia eli suitsia niiden käyttöä.
Ensimmäinen taisi olla viime viikon KL Optiossa ja nyt maanantain Kauppalehti jatkoi aiheesta. Juttu perustui MarketWatchin artikkeliin, joka antoi myös neuvoja muovista luopumiseen:


  • Harkitse mitä maksat kortilla. Osta muovilla vain bensaa tai konserttilippuja, mutta ei ruokaa eikä vaatteita.

  • Mieti etukäteen myös käteisen käyttöä. Budjetoi. Jos et halua kantaa mukanasi suuria summia, nosta käteistä vain sen verran kuin kerralla tarvitset.

  • Leikkaa luottokortti kahtia. Pidä yhä käteiskortti.

  • Maksa aina koko luottokorttilaskusi kerralla pois. Idea ei ole uusi, mutta vastaa sitä, että käyttäisit käteistä.
Korteista luopuminen kannattaa:

Ihmiset säästävät rahaa, kun he luopuvat luottokorteista ja käyttävät maksamiseen käteistä. Tätä mieltä on San Diegon yliopiston kuluttajatutkimuksen apulaisprofessori Paula Peter.
– Käteinen vähentää kuluttamisen mahdollisuuksia, Peter yksinkertaistaa.


Samalla tuli mieleen, että pikavippiyhtiöt mainostavat näkyvästi myös televisiossa. Niinkuin nyt sekin, joka kehottaa ottamaan pikavipin, jotta vaimo saisi näyttävän timanttisormuksen hääpäiväksi. Näistä keskustellaan mm. täällä.

Luottokortteja tuputetaan huomaamatta kaikkialla. Viimeksi kodinkoneostoksilla Gigantissa olisimme saaneet nk. hintatakuun tuotteelle, jos olisimme samalla hankkineet lisää Tuohta kortin muodossa. Meitä kortti ei puhutellut, joten kieltäydyimme. Hetken mietittyään myyjä löysikin keinon myöntää meille hintatakuun ilman korttia. Vähän pakkosyötön makua oli myös taannoisessa Stockan tavassa vaihtaa tilikortit Mastercardeiksi.

1 kommentti:

  1. Ha-haa! Olen eri mieltä! Olen nimittäin tämän vuoden alusta alkaen päättänyt suosia voittopuolisesti vain luottokorttia, myös ruokaostoksissa (tästäpä saan hyvän aiheen seuraavan postaukseeni, muistan sinua siinä).
    Olen nimittäin sitä mieltä, että tuhlata tai säästää voi riippumatta siitä, käyttääkö käteistä vai luottokorttia (no tietysti, luottokortilla voi tehokkaammin velkaantua kuin sirupankkikortilla). Olen päättänyt tänä vuonna harrastaa tarkan euron taloutta ja ottaa toisaalta korkohyödyn irti vähäisistä rahoistani. Eli yksi isompi tapahtuma tilillä kerran kuussa sen sijaan, että joka päivä ropiseen muutama kymppi saldosta pois.

    VastaaPoista