sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Oikea rytmiHe puhuvat siitä kaikki: Richard Florida, Carl Honoré, Bodil Jönsson. Ajattelun, tekemisen, joutenolon oikeasta rytmistä. Touhuamisen ja levon sopivasta vuorottelusta.

Richard Floridan mukaan uusi luova luokka on ymmärtänyt leppoisuuden merkityksen osana kannustavaa ja tuloksellista työkulttuuria. Tämän luovan luokan yksi ominaispiirre on, että he tunnistavat aikatauluihin liittyvän luovien joustojen mahdollisuuden.

Bodil Jönsson kirjoittaa, että ihmisen rytmi voi vaihdella, mutta se ei estä hänellä olevan tiettyä (ajatuksen) perusrytmiä. Tämä perusrytmi voi olla yksi tärkeimpiä yksilöllisiä ominaisuuksia, joka erottaa ihmisen toisista. Hänen mukaansa yksilöllisten rytmien vuorovaikutuksella saattaa olla suuri merkitys ihmisten väliselle kanssakäymiselle. Kukapa meistä ei olisi tunnistanut joskus ärsyyntyvänsä kanssaihmisten liiasta hitaudesta tai vastaavasti hosumisesta?

Honoré toteaa, että hidas elämä ei tarkoita kaiken tekemistä hidastetusti. Täytyy löytää sopiva tahti, oikea nopeus, "tempo giusto". Kun tarvitaan rivakkaa toimintaa, toimitaan nopeasti, mutta kun voidaan hiljentää, hidastetaan tahtia. Kiireen pakkomielteestä eroon pääseminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, sillä olemme unohtaneet miten hidastaa tai nollata vauhdin.

Bodil Jönssonin viisaita ajatuksia katselin Strömsö-ohjelmasta, jossa hän oli sympaattisen Stefan Janssonin haastataeltavana. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka pohtivat aikaa, rytmiä ja stessiä. Ohjelma löytyy Ylen Areenasta.

Joulun ja Uuden Vuoden aika on minulle merkinnyt vetäytymistä, hitautta, akkujen lataamista, siitäkin huolimatta, että olemme tehneet monenlaista ja tavanneet paljon ihmisiä. Kaikki tämä kuitenkin kuin sattumalta tapahtui meille sopivassa rytmisssä, ilman kiirettä ja hosumisen pakkoa. Siksi on hyvä lähteä uuteen vuoteen, josta voi jo ennalta sanoa, että tekemistä todennäköisesti tulee riittämään. Nyt uskallan ajatella, että välillä nautinkin siitä, että on paljon asioita ja tapahtumia, kunhan saan tarvittaessa itselleni omaa ajatteluaikaa. Ehkä olen löytämässä rytmini?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti