torstai 17. syyskuuta 2009

Säästöä työpaikalla

Ellien säästöpossusta sattui silmiin mielenkiintoinen keskustelu siitä, miten työpaikoilla säästetään tai tuhlataan yhteistä omaisuutta. Jutut saivat miettimään myös oman pienen kotitoimiston käytäntöjä ja palauttamaan mieliin omia kokemuksia aikaisemmista työpaikoista.

Ensiksi tietysti tulee mieleen sähkönkäyttö. Täytyy skarpata vielä noissa standby-virtojen katkaisemisissa, niissä huomaan välillä lipsuvani, vaikka periaatteessa ne olisivat jatkojohtojen kytkimistä helposti katkaistavissa. Eilisessä FST:n Maapalloa pelastamassa -ohjelmassakin oli tästä puhetta.

Toinen rahallisesti pieni, mutta symbolisesti suuri asia on paperin käyttö. Kaksipuoliseen tulostukseen on jo onneksi siirrytty oletuksena monissa paikoissa, ja liiketoiminnan siirtyminen sähköiseksi vähentää tulostuksen tarvetta edelleen. Nykyisin alan jo potea hieman huonoa omaatuntoa, kun jotain paperille tulostan. Paperin kierrätyspuoli on kyllä jo rutiinia.

Oma lukunsa ovat mustesuihkukirjoittimen värikasetit, joilla olen havainnut ostopaikasta riippuen olevan erittäin suuret hintaerot. Noin 40 euron hinnasta saattaa säästää kympin, kun väijyy hyviä tarjouksia tai jaksaa käydä muutamassa kaupassa vertaamassa hintoja ostoreissulla. Tulostan kuitenkin niin vähän, että lasertulostimen hankinta ei tunnu järkevältä, niin kauan kuin tuo nykyinen laite pelittää.

Muuta tavaraa kotitoimistoon ostan hyvin harkitusti, sillä kaikkea on yleensä jo meillä olemassa. Periaatteesta en ota esimerkiksi eri tilaisuuksissa tarjolla olevia mainoskyniä, koska niitä on kotona jo kertynyt melkoinen kasa. Uudelleenkäytän ja tuunailen vanhoja mappeja. Säästäväisyys lienee vähän sukuvika, koska oman yritystoimintansa jo lopettanut setäni lahjoitti minulle ison läjän mappeja, muovitaskuja ja välilehtiä yritystoimintaa aloittaessani.

Olisi mielenkiintoista kuulla teidänkin vinkkejänne!

4 kommenttia:

 1. Säästäväisyys on tosiaan sukuvika. Eikä niin vikakaan vaan tapa ajatella. Kotona meillä käytetään maltillisesti sähkölaitteita ja valot sammutetaan siitä huoneesta, missä ei olla. Hauska yksityiskohta tuli esiin 7 vuotta sitten, kun muutimme nykyiseen asuntoon ja ensimmäinen sähkölasku tuli. Siinä oli mukana asunnon sähkönkulutus kahdelta edelliseltä vuodelta. Meidän kuusihenkinen perheemme kulutti vähemmän kun edelliset asukkaat: lapseton pariskunta!

  VastaaPoista
 2. Niinpä, isoja määriä sähköä saa säästetyksi viisailla valinnoilla. Meillä on pudotusta näkynyt sen jälkeen, kun vanhoja kodinkoneita on yksi kerrallaan vaihdettu niiden hajottua energiatehokkaampiin.

  VastaaPoista
 3. Meillä noudatetaan Green Office ohjeita Panda-toimistolla. Virrankatkaisu ja valojen sammuttelutapa on siirtynyt tehokkaasti töistä kotiin. Printtailunikin on vähentynyt poikkeustapaukseksi ja silloinkin printtaan 4 sivua arkille, mustavalkoisen atietty.

  Green Officen lista toimiston viherryttämiseen löytyy täältä: http://www.wwf.fi/yritykset/green_office/toimiston_ohjetta.html

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sampsa, tuo lista olikin monipuolinen ja varsin kattava ohjeistus toimiston viherryttämiseen.

  Juuri tänään toteutin tuota kohtaa 5 eli menin julkisilla työtilaisuuteen, ja ajattelin miten paljon miellyttävämpää se oli kuin stressata auton ratissa ruuhkassa ja koettaa metsästää olematonta parkkipaikkaa perillä.

  VastaaPoista