keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Vanhat talotLoviisassakin tuli viikonvaihteessa käytyä WWP-päivillä. Lovari uutisoi kävijöitä olleen taas ennätysmäärän. Kohteet olivat monipuolisia "kukkatapetista hard coreen", itseäni tällä kertaa kiinnostivat sisustusratkaisut ja cottage garden -tyyppiset pihat. Tietysti monella kirpputorilla tuli pengottua, vaikka ostokset jäivät nyt vaatimattomiksi.

Huomioin, että osassa kohteista remonttia oli tehty millilleen ja pieteetillä, osassa enemmän sinne päin. Onkin hyvä, että kohteista löytyy monenlaisia ratkaisuja, sillä kaikki eivät jaksa tai osaa nyhertää kaikkia yksityiskohtia, vaikka vanhassa talossa asuvatkin. Vanhaan taloon kuuluu myös elämän kerroksellisuus, eletyt vuosikymmenet saavat näkyä ja tuntua, vaikka kaikki ei aivan omalle ajanjaksolleen tyylipuhdasta olekaan. Koti ei ole museo, kuten erään kohteen emäntä totesi.

Koska olen sattunut sotkeutumaan erinäisiin vanhoihin rakennuksiin liittyviin hommiin ihan harrastuksen vuoksi, en malta tässä olla jakamatta hieman TOP-5 linkkivinkkejä aiheen tiimoilta.

Tarinoita remonteista rintsikassa: http://www.rintamamiestalo.fi/
Museoviraston korjauskortit opastavat remonteissa: http://www.nba.fi/fi/korjauskortit
Uusi tv-ohjelma avaa remontin saloja vanhoissa kohteissa: http://www.perinnemestari.fi/
Kaikkea, jota saattaa joskus tarvita: http://www.rakennusapteekki.fi/suomeksi/start2.asp
Lisää kaikkea remontissa tarvittavaa: http://www.metsankylannavetta.fi/

Paljon on ihania remppa-aiheisia blogejakin, on siis mahdotonta tässä luetella niitä kaikkia. Katsokaa vaikka Me tilalliset -blogin Vertaistukea -osastoa, siellä koottuna parhaita paloja.
Ylläolevat kuvat: yksi ennen-jälkeen-projekti toissa kesältä (tosin järjestyksessä "jälkeen"-"ennen" - nää Bloggerin kuvaominaisuudet ei todellakaan vakuuta!2 kommenttia:

 1. Olisin halunnut käydä tutustumassa Loviisan tapahtumaan, mutta täältä Vakka-Suomesta on turhan pitkä matka.. Naapurikaupungissa Ukissa oli samaan aikaan Pytinkien Paris - tapahtuma, varsin samanlainen siis.

  Käy vilkaisemassa maan vanhimman seurantalon remonttia osoitteessa www.laitilanwalo.net, siellä pääsee "tunnelmaan".

  Kodin muuttuminen museoksi on vaarana vanhaa kunnostaessa. Mulla on rasitteena kaikki edellisten sukupolvien säästämät roinat, joista on vaikea luopua. Toisaalta, miksi luopua hyvistä, käyttökelpoisista romppeista vain siksi, että ne ovat edelliseltä vuosisadalta? (voi Luoja, tunnen itseni satavuotiaaksi) Tykkään myös säilyttää asumisen jäljet, joten en ole hionut lattioita tasaisiksi tai uusinut kuluneita kynnyksiä. Joskus siivotessa se kyllä kaduttaa:)

  VastaaPoista
 2. Hei Piu, kiitos kommenteista. Hieno hanke Laitilassa, ja hyvät sivut. Sattumalta kuulinkin tästä Loviisassa Rakennusperinteen ystävien osastolla, kun kyselin heiltä tiilikattoasioista. Täytyy käydä katsomassa kun siellä päin tulee liikuttua.

  Asumisen jäljet kantavat mukanaan juuri sitä historiaa, jota me vanhoihin taloihin ja tavaroihin hurahtaneet olemme hakemassa. Samaa on niin vaikea löytää uusista taloista ja materiaaleista.

  VastaaPoista